Acemi Şoförlerin Sıkça Sorduğu Sorular

Bu yazımızda Acemi şoförlerin sıkça merak ettiği soruları sizler için bir araya getirdik.

L Park Yaparken Sinyal Verilir mi?

L park yapılacak yere yanaşılırken yavaşlayarak sağ sinyal verilmelidir. Daha sonra ise L park alanına giren sürücü adayı geri geri gelerek aracı kaldırıma paralel olacak şekilde çizgilerin arasında park eder. Direksiyon sınavın L park yaparken adayın aracı bir kere düzeltme hakkı bulunduğundan çok dikkatli olması gerekmektedir.

Ani Frende Vites Kaçta Olmalı?

Ani fren parkuruna gelindiğinde ilk olarak en sağ şeride geçmek için sağ sinyal verilir. Ardından parkur başlangıcında durdurulan araç, direksiyon sınavı görevlileri tarafından verilen komut ile 30 km hıza gelince “DUR” komutu verilir. Bu durumda debriyaj ve fren pedallarına sert bir şekilde basılarak araç durduktan sonra vites boşa atılmalıdır.

Geri Geri Park Ederken Sinyal Verilir mi?

Geri park parkurunda dururken ve çıkarken sağ sinyal vermek zorunludur. Fakat geri geri park esnasında sinyal vermeye gerek yoktur. Yapılması gereken şey park için durulduğunda dörtlüleri yakmaktır. Bu komut aracın park edildiğine işaret etmektedir. Yani kısaca geri geri park ederken sinyal vermeye gerek yoktur.

Ani Fren Yaparken Sinyal Verilir mi?

Direksiyon sınavı için ani fren parkuruna gelindiğinde sağa yanaşmak için sağ sinyal vermek gerekmektedir. Lakin ani fren parkurunda frenleme yapmadan önce herhangi bir sinyal komutuna ihtiyaç duyulmamaktadır. Ani fren parkuru başarı ile tamamlandıktan sonra ise sol sinyal verilerek yola devam edilmesi gerekir.

Şeritten Çıkmamak İçin Ne Yapmalıyız?

Kazaların gerçekleşmesine neden olan en büyük nedenlerden birisi şerit kontrolünü kaybetmektir. Haliyle şerit kontrolü trafik güvenliği için fazlaca önem teşkil eder. Pekâlâ şeritten çıkmamak için yapılması gerekenler ise şunlardır: aynalara uzun süre bakmamak, yol şerit çizgisini takip etmek, hız seviyesine göre yol almak, aracın tam önüne bakmamak vb.

Araba Park Ederken Direksiyon Nasıl Çevrilir?

Araba geri geri park edilirken ilk önce öndeki aracın yanına gelinir. Ardından sürücü kursu hocasının uyarıda bulunduğu konuma kadar düz bir şekilde geri geri gelinir. Daha sonra aynı şekilde sürücü kursu hocasının gösterdiği boyalı bölge aynada göründükten sonra aracın direksiyonu sağ tam kırılır. Belirlenen diğer boyalı bölgeyi görene kadar bu şekilde gelinir. Boyalı gölge göründükten sonra ise direksiyon tam sol kırılarak geri geri gelinir. Ardından direksiyon toplanarak park işlemi gerçekleşir.

İlk Araba Nasıl Çalıştırılır?

Araba çalıştırma işlemi için yapılması gereken ilk şey debriyaja basılarak aracı boş almaktır. Boşa alınan aracın kontağına basılarak marşa basılır. El freninin de yavaşça indirilmesi ile de gaz debriyaj ayarı ile araç çalıştırılır.

En Doğru Paralel Park Nasıl Yapılır?

Paralel park yaparken en önemli nokta dikiz aynalarının kontrolüdür. Araç geri geri gelirken dikiz aynalarını kontrol ederek boyalı bölgeyi gördüğünde direksiyonu önce tam sağ ardından ise tam sol kırar. En doğru paralel park bu şekilde olur.

Araba Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır?

Araba park esnasında manuel araçlarda geri parkta R’ye atılarak gerçekleşir. Manuel araçta ileri parkta ise 1. viteste yavaşça park edilmelidir. Otomatik vitesli araçlarda park işleminde vites N konumuna getirilmelidir. Ardından el freni ile durulurken vites P konumuna getirilerek park edilir.

Yokuşta Vites Kaçta Olmalı?

Yokuş çıkarken atılan vitesin sayısı şoföre, araca ve yokuşun rampasına göre değişmektedir. Bu yüzden yokuşta aracın kaçınca viteste olması gerektiği ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Lakin acemi şoförler için aracın yüksek devirde kaldırılması önerilmektedir. Yokuşta duran bir aracı kaldırmak içinse ilk olarak 1. Vitesle kalkmak gerekir.

trafik işaretleri ve anlamlarını biliyor musunuz

1. Viteste Araba Kayar mı?

Araç söndürüldükten ve el freni çekildikten sonra kimileri aracı boşta bırakmakta kimileri ise 1. viteste bırakmaktadır. Aslında en doğru olan araç söndürüldükten sonra 1. Viteste bırakmaktır. Çünkü 1. viteste bırakılan araçlar kaymamaktadır. Bu yüzden aracın kontağı kapatıldıktan sonra debriyaja basarak 1. vitese alınmalı ve el freni çekilmelidir.

Işıklarda Araç Nasıl Durdurulur?

Işıklarda duran araç şoförleri, yeşil ışık yanana kadar ayağını debriyajda bekletmemelidir. Aksi takdirde debriyajın ömrü kısalmaktadır. Işıklarda yapılması gereken şey ise aracın vitesini boşta bırakmaktır. Ayrıca bu durum sadece manuel vitesli araçlar için değil otomatik vitesli araçlar için de geçerlidir. Hem ayağı yormamak hem de debriyajın kullanım ömrünü arttırmak için ışıklarda aracı boşta bırakmak en doğrusu olacaktır.

Önce Debriyaj mı Frene mi?

Önce debriyaj mı fren mi sorusu sürücü adaylar tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Aslında bu sorunun cevabı oldukça kolaydır. İlk önce debriyaja basılır daha sonra ise frene basılır. Ani fren esnasında ise hem debriyaja hem frene aynı anda basılmaktadır.

Ne Zaman Debriyaja Basılır?

Debriyaja araç ilk hareket ettirileceği zaman basılmaktadır. Kontağı çalıştırıp aracı vitese aldıktan sonra ayak debriyajdan yavaşça çekilirken aynı zamanda da gaza basılır. Bu sayede motordan gücü alan araç vitese geçer. Ayağın yavaşça debriyajdan kaldırılması ile de araç hareket haline geçer. Yani debriyajın kullanım zamanı araç kalkışında ve vites geçişlerindedir.

3. Viteste Araba Kalkar mı?

Araçların devir aralığı birbirinden farklıdır. Vites oranı kısa olan araçlar arasında her vites arasındaki km farkı azdır. Fakat motor gücü yüksek olan araçlarda vites oranı uzundur. Haliyle aracın motor gücüne ve devir aralığına göre değişen bu durumda vites oranı kısa olan araçları 3. viteste kaldırmak mümkündür. Lakin vites oranı uzun olan araçlarda 3. vitesle kalkmak imkansızdır. Araç anında stop edecektir.

Işıklarda Dururken Debriyaja Basılır mı?

Şoförlerin çoğu kırmızı ışıkta beklerken aracı viteste tutarak yeşil ışık yanmasını bekleyen kadar ayağını debriyajda bekletmektedir. Aslında buna hiç gerek yoktur. Çünkü böylelikle debriyaj ömrü azalarak kişinin de ayağının yorulmasına neden olacaktır. Yapılması gereken vitesi boşa atarak yeşil ışık yanmasını beklemektir.

2. Viteste Kalkmak Araca Zarar Verir mi?

Aracın vites oranı kısa ise 2. viteste kaldırmak araca zarar vermeyecektir. Fakat kullanılan aracın vites oranı uzunsa aracı 2. viteste kaldırmak balataya ciddi oranda zarar verecektir. Bu noktada uygulanması gereken aracı devrinde kullanmaktır.

Araba 6 Viteste Kalkarsa Ne Olur?

Arabanın 6. viteste kalkması olanaksız bir durumdur. Fakat böyle bir durumun gerçekleşmiş olması debriyaj balatasının ölmüş olmasına işarettir. Gerekli devir gücüne ulaşamayan motor vites geçişi sağlamayacaktır. Yani araç çalıştırılırken 6. viteste kaldırmak aracın stop etmesine neden olacaktır.

Araba Giderken El Frenini Çekersek Ne Olur?

Araç viteste hareket halinde iken el freni çekildiği durumda aracın el freninin ömrü azalacaktır. Ayrıca balatanın kullanım süresi de düşerek daha fazla yakıt tüketilmesine neden olacaktır. Bu yüzden araç hareket halindeyken el freni çekmesi çok tehlikeli ve zararlı bir durumdur.

Arabanın Suyunu Kontrol Etmeyi Unutursak Ne Olur?

Uzun yola çıkmadan önce yapılması gereken ilk şey aracın suyunu kontrol etmektir. Motor suyu bittiği durumda araç motor ısısını düşüremeyip hararet verecektir. Eğer hararet kontrol edilmez ve bu şekilde yola devam edilirse aracın yanma riski bile vardır. Buna ek olarak silecek suyu kontrolü motor suyu kadar önemlidir. Son olarak aracın suyu bittiğinde çevrede su depolanacak bir yer olmadığında kullanmak için araç bagajına su şişesi koymak da sağlıklı olacaktır.


Sorular Cevaplar

4 Blog Gönderi

Yorumlar