Direksiyon Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu makalemizde direksiyon sınavına gireceklerin en çok merak ettiği soruları sizler için derledik ehliyet sınavınızda şimdiden başarılar dileriz.

Direksiyon Sınavı Zor mu?

Direksiyon sınavı aslında sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Sınav öncesi direksiyon eğitimi ile sınav çok rahat bir şekilde kazanılabilmektedir. Lakin sınavın kazanılmasına engel olan birtakım hatalar vardır. Direksiyon sınavında kalmaya neden olan hatalar trafikte kararsız kalmak ve heyecanına yenik düşmektir. Direksiyon sınavından kalanların neredeyse hepsi bu hataları yaptığı için kalmaktadır. Aksi takdirde direksiyon sınavı kişinin gözünde büyüyerek kazanamayacağını düşündürecektir. Bu gibi durumlardan dolayı sınavda kalmamak için heyecan kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca sınav esnasında kararsız kalıp ne yapılacağına karar verememek de kişinin sınavı geçmesini zorlaştırmaktadır. Böyle bir durum yaşamamak için de sınavda tam olarak ne yapılacağını öğrenmek gerekir. Şayet sınav esnasında yeni bir şey denenir ise sınavdan kalma riski artacaktır.

Direksiyon Dersi Kaç Saat Sürer?

Direksiyon sınavına girmeden önce sınav esnasında yapılması gereken ve yapılmaması gerekenleri öğrenmek için direksiyon dersi oldukça önem teşkil etmektedir. Bu ders ile direksiyon sınavı simülasyonu yapılarak sürücü adayına bir nevi mini sınav uygulanmaktadır. Sürücü adayanın ne yapması gerektiğini söyleyen sürücü kursu hocası, sınavdan önce sürücü adayını hazır hale getirmeyi amaçlamaktadır. Sınav öncesi pratiklik kazanmak için alınan direksiyon dersinde farklı ehliyet sınıflarına göre haftalık farklı sürede ders verilmektedir. Tüm dersler için konuşulduğunda ise direksiyon sınavı dersinin her bir seansı 1 saat sürmektedir. Fakat bu dersin seans sayısı, alınan ehliyet sınıfına göre farklılık göstermektedir.

Sürücü Kursu Dersleri Haftada Kaç Gün?

Sürücü kursuna kayıt yapıldıktan sonra yazılı sınavda başarılı olmak amacı ile sürücü kursu kişiye trafik, motor ve ilkyardım dersleri vermektedir. Fakat sürücü kursunun ders sayısı alınmak istenen ehliyet sınıfına göre değişmektedir. Yine de aşağı yukarı aynı ders saati verilmektedir. Ders saatlerinin 16’sı trafik, 8’i ilk yardım, 6’sı araç tekniği ve kalan son 4 saati ise trafik adabı dersleridir. Toplamda 34 saat eğitime tekabül eden bu dersler 1 hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Derslerin alınma günleri ise hafta içidir. Fakat günümüzde bu derslere talep çok az olduğu için kurslar, sürücü adaylarına 34 saatlik eğitim vermek yerine çıkmış soruları çözebileceği bir uygulama hizmeti sunmayı tercih edebilmektedir.

Direksiyon dersi kaç gün ve Sınavda Kaç Hakkın Var?

Direksiyon Sınavında Kaç Hakkın Var?

Direksiyon sınavından kalan sürücü adayları için belirlenen sınav hakkı 4’tür. Bir önceki sınavdan başarısız olan sürücü adayları bir sonraki sınav için belirlenen ücreti yatırıp zorunlu olan 2 direksiyon sınavı eğitimini aldıktan sonra tekrar sınava girebilir. Her başarısızlıktan sonra para yatırılıp direksiyon sınavı eğitimi alınan işlem hakkı toplamda 4 tanedir. Şayet 4 defa başarısız olan sürücü adayları tekrar 4 adet sınav ücreti yatırdıktan sonra sınava girebilirler. Eğer sürücü adayı bu 4 hakkında da başarısız olursa dosyası kapatılır. Yani 8 defa başarısız olan sürücü adaylarının 9. hakkında tekrar sürücü kursuna yazılması gerekecektir.

Direksiyon Dersi Ücreti Ne Kadar?

Direksiyon sınavından başarılı olarak geçmek için direksiyon dersi şarttır. Çünkü kişi her ne kadar araç sürebildiğini iddia etse de sınav esnasında dikkat edilmesi ve uygulanması gereken şeyler vardır. Uygulanması gereken bu şeyler de ancak direksiyon dersinde öğretilmektedir. Bu noktada merak edilen şey direksiyon dersi ücretidir. Direksiyon dersi ücreti dersi veren kurumun fiyat tarifesine ve alınmak istenen ehliyetin sınıfına göre değişmektedir. Verilen bu derslere ücretlendirme saat bazında yapılmaktadır. 2022 yılına göre ortalama direksiyon dersi ücreti ise 150 TL ile 250 TL arasında değişmektedir.

Direksiyon Sınavında Ne Yaparsan Kalırsın?

Sınav esnasında dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bu hususlar mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere üç renkte sınıflandırılmaktadır. Mavi hatalar motoru çalıştırıp stop ettirme, sorulan donanımları gösterememe ve araç içi far, uyarı ışığı gösterememe gibi durumlarda verilmiş olup hata hakkı 5’tir. Sarı hata hakkı ise toplamda2 tanedir. 2 hata hakkını dolduran sürücü adayının sınavına son verilmektedir. Sarı hatalar ise kavşaklara kontrolsüz giriş, aracı çok sarsarak kaldırma, dönüşlerde ayna kontrolü yapmama, aracı stop ettirme, aracı yüksek devirde kullanma ve motor çalışırken boşa almamadır. Kırmızı hatalar çok önemlidir. Çünkü kırmızı hatada tek şans vardır ve hata yapıldığı anda sınav sonlanır. Bu hatalar ise şunlardır: kalkış esnasında ayna kontrolü yapmama, emniyet kemeri takmama, sinyal vermeme, kavşaklarda yavaşlamama, kör noktaları kontrol etmeme, park sırasında konilere çarpma, hız sınırı aşma, sinyal vermeden çıkış yapma, geri parkta aracın terekleri sınırı geçmediğinde, yayalara yol vermediğinde ve sınava beyni uyuşturacak alkol, uyuşturucu vb. şeyler kullanarak gelindiğinde sınava direkt son verilmektedir.

Direksiyon Sınavında Kaç Yanlış Hakkımız Var?

Sınavda dikkat edilmesi gereken bazı hatalar vardır. Sürüş esnasında değerlendirme yapmak adına ve kişinin trafiğe hazır olup olmadığını test etmek adına hatalar renklerle kategori edilmiştir. Hataların puanlanması adına belirlenen hata renkleri mavi, sarı ve kırmızıdır. Şayet sürücü adayı 5 defa mavi hata yaparsa sınavı sonlanır. 2 defa verilen sarı hata hakkı aşıldığında da kişinin sınavına son verilir. Son olarak kırmızı hata hakkı ise 1 tanedir. Eğer bu hata hakları geçilirse sürücü adayı sınavdan kalır.

Direksiyon Sınavında Kaç Stop Hakkı Var?

Direksiyon sınavında kullanılan araçlar çoğu zaman dizeldir. Bu yüzden araçlar kolay kolay stop etmez. Fakat sürücü adayı sınavda devir ayarını ayarlayamaz, yokuşta yanlış viteste kaldırır veya araca gerekli gücü pompalayamazsa araç sönecektir. Bu noktada ise sürücü adaylarının hata yapma hakkı 1 tanedir. Yani 1 defa aracı söndüren sürücü adayı için 2. Bir hak yoktur. Sarı hata olarak kabul edilen araç stop ettirmede 2. defa araç söndürülürse sınav başarısız sayılmaktadır. Kısaca direksiyon sınavında stop hakkı 1’dir.

Direksiyon Sınavı 35 Dakikayı Geçerse Ne Olur?

Sürücüler tarafından en sık yapılan hatalardan birisi ise aracı düşük hızda sürerek başlama noktasına geç dönmektir. Adaylar sürüş esnasında bu hatayı yapmamak için uyarı levhalarını dikkate alarak aracı hız sınırlarına göre kullanmalıdır. Şayet sürücü adayı sınav esnasında çok vakit kaybetmiş ve süresi 35 dakikayı geçmiş ise bu sınav gözetmenler tarafından geçersiz sayılmaktadır. Olması gereken aracı 35 dakikadan önce başlanılan konuma geri getirmektir. Hız sınırlarına uyularak yeterli hızda gitmek ise bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Şayet trafik yoğunluğu vb. aksi durumlar varsa sınav denetim hocaları inisiyatif gösterecektir.

Direksiyon Sınavından En Fazla Kaç Kere Kalabiliriz?

Teorik sınavdan başarılı olunduğu takdirde sürücü adayı için verilen sınav giriş hakkı 4 tanedir. Birinci başarısızlıktan sonra 4. sınava kadar her sınavdan önce tekrar sınav ücreti yatırılıp 2 direksiyon sınavı alındıktan sonra sürücü adayları sınava girilebilir. Şayet toplamda 4 adet sınav hakkında da başarısız olunur ise 45 gün içerisinde dilekçe vererek yeni bir 4 sürüş hakkı istenir. 45 gün içerisinde dilekçe verilmediğinde ya da alınan ikinci bir 4 sınav haklarının hepsinden başarısız olunduğunda kişinin dosyası kapatılmaktadır. Yani direksiyon sınavından verilen dilekçe ile birlikte kalma hakkı 8 tanedir. Bu hakların hepsi başarısız tamamlanırsa kişinin tekrar sürücü kursuna başvurup teorik sınava girmesi gerekir.


Sorular Cevaplar

4 Blog Gönderi

Yorumlar